"Aktuaalne kaamera" tegi toiduorienteerumiselt reportaaži

Video
Marju Kaasik
23.03.2016 22:31
Rubriik: Eesti

Koolinoored õppisid piiratud eelarve juures koka-õpilaste juhendamisel valmistama tervislikku kolmekäigulist toidukorda.

Kui Tallinna Teeninduskoolis sai menüü paika pandud, suundusid kolm võistkonda, kuhu kuulusid 14- kuni 19-aastased söögitegemisest huvitatud noored, poodi toiduorienteerumise esimesele etapile. Selle käigus tuli välja valida tervislikuks toidukorraks vajalikud komponendid.

Võistlejaid asusid kiirelt retsepti järgi toidukotti täitma. Korvi lendasid muna, suitsupeekon, hakkliha, sibul, paprika, jõhvikamahl ja piim. Kusjuures, noortel ei lubatud ostelda enam kui kümne euro eest.

Kuna kaupluste riiulid olid valikust lookas, kulusid hädasti marjaks ära mentoriteks määratud teeninduskooli nooremkokkade soovitused.

"Oli soovitus kasutada kas vahukoort, kohvikoort või toidukoort - mis kellelegi meeldib. Siin on oluline ka hinnafaktor. Loodame, et mahume etteantud summa sisse. Kui mitte, siis me peame selle ilmselt välja vahetama odavama vastu," rääkis mentor Mihkel, Tallinna Teeninduskooli kokaõpilane.

Tallinna spordi- ja noorsooameti korraldatud esimese toiduorienteerumise eesmärgiks oli propageerida tervisliku toidu isevalmistamist, seepärast tuligi noortel tasuta söögikorra nimel mitu tundi pingutada.

Toidutegemisel said käe valgeks kõik 10 noort, kes kokaõppurite juhendamisel süüa tegid.

Kuna võistkondadel oli toidu valmistamiseks aega kõigest tund, hakkas juba õige pea levima teeninduskooli köögis selliseid lõhnu, et Pavlovi refleksi oli väga raske tagasi hoida.

Toiduorienteeruja Iiris sai kõva koolituse laua katmise etiketi osas. "Mul polnud aimugi, mismoodi kõik need dessertnoad ja kahvlid käivad, söögitegemisest võibolla ehk mitte nii eriti, küll aga paar lõikamisnippi kindlasti," ütles ta.

"Väga maitseb [enda tehtud toit], väga ilus ja väga maitsev, mulle väga meeldib," kommenteeris toiduorienteeruja Aleksander.

Toimetas
Greete Palmiste

Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}

Teade toimetusele edastatud

Sellelt Ip-aadressilt on ligipääs piiratud

Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Kommenteerimine on lubatud registreeritud kasutajatele!Olete sisseloginud kui {{userAlias}}
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Autendi ja kommenteeri ID-kaardiga.
Lisa uus kommentaar

täna etv-s

foto
Doksari Kirstie oma jõulumaa 2, 1/3: Šveits, Saas-Fee (Kirstie's Handmade Christmas, Inglise 2015)
Täna 14:45

Jõulude eel aitab alati pidumeeleolus Kirstie Allsopp taas koguperepühadeks valmistujatel uut inspiratsiooni leida ja ka omavahel loovuses võistelda. Kolmeosalises sarjas külastame esmalt Šveitsi käsitöömeistreid ja samuti vaatame, kuidas kodustel võistkondadel valmivad kõige omanäolisemad jõulupuukaunistused, advendikalendrid ning küpsetised.

täna vikerraadios

foto
Keelesaade. Tunded ja seosed

Eesti Keele Instituudi vanemteaduri Ene Vainiku (fotol) „Eesti tunded. Sõnaportreed“ on raamat sellest, missugune on eestlase arusaamine tundeelust läbi 19 olulisema eesti keele tundesõna „kadedusest“ „õnneni“. Saates selgitab Ene Vainik ka seda, kuidas tundesõnu uurides saab teada, et eestlane on pigem kollektivistlik kui individualistlik inimene.
Veel tuleb juttu uuest töös olevast assotsiatsioonide sõnaraamatust.

Saate autor on Piret Kriivan. Kuula 11. detsembril kell 15.05.

R2 aastahiti hääletus

Jõulumüük ERR-i poes!