VTA: seakatku viirus võib olla lihas pikka aega nakkusvõimeline
Kuigi nakatunud sigade liha ei ole inimestele ja teistele loomadele ohtlik, on ohtlik nakkuse levimine ja seetõttu on ainus võimalus katku nakatunud sead hävitada.
Seakatku nakatunud sigu on võimalik vaid põletada või matta, vahendas "Aktuaalne kaamera".
Veterinaar- ja toiduameti (VTA) loomatervishoiu, loomakaitse ja söötade osakonna juhataja Maarja Kristiani sõnul ei või nakatanud sea liha müüki paisata ja ainus võimalus on sead hävitada.
Kuigi sealiha inimesele ohtlik pole, on liha igasugune kasutamine välistatud nakkuse leviku tõttu.
"Kõik taudikoldes olevad sead tuleb hävitada, kuna selle haiguse viirus võib säilida lihas päris pikka aega nakkusvõimelisena. Kõik need loomad tuleb hävitada ja liha kasutada ei või," tõdes Kristian.
Sealiha ei tohi anda ka teistele loomadele. Nii ei või nakatunud sigade liha anda loomaaias elavatele kiskjatele. Kuigi liha loomale otseselt kahju ei pruugi teha, on kõige ohtlikum nakatunud liha teekond ja kõik, kes sellega kokku puutuvad, võivad nakkust edasi kanda.
Ükskõik millisel viisil sealiha kasutamine suurendaks katku leviku ohtusid märkimisväärselt ja seetõttu ongi ainus võimalus liha hävitada.
"Aktuaalse kaamera" tänavaküsitlus näitas, et inimesed üldiselt nakatunud sigade liha süüa ei kardaks ja katku tõttu sealiha vähem ei tarbi.
"Ei mõjuta, ma tunnen sigu. Sünnib süüa ka haiget siga. Mulle külge ei hakka," kommenteeris Taivo.
"Ei usu, et mõjutab. Ostame küll Eesti liha. Öeldi ära, et inimesele ei mõju, nii et ei karda," rääkis ka Tiia.
Jevgeni tõdes, et tema praegu sealiha ei osta. "Ma ei tea, kas see on õige või ei. Aga ma nagu ei usalda seda, ikkagi kardan nüüd," ütles Jevgeni, viidates VTA kinnitusele, et katkuga nakatunud liha inimesele ei mõju.
"Mulle maitseb sealiha. Olen seda eluaeg söönud, ei usu, et midagi peaks juhtuma," märkis Kätlin.
Toimetaja: Merili Nael