Tänavune parim mahetootja on Kopra Karjamõis
Tänavune Eesti parim mahetootja on Kopra Karjamõis Valgamaalt, mis tegeleb nii mahelooma- kui taimekasvatusega ning ka toodangu turustamisega. Parim mahetoode on MTÜ Liivimaa Lihaveise toodetud eelküpsetatud mahe rohumaaveise ribi "Agnes".
Maaeluministri Urmas Kruuse sõnul on põllumajanduse jaoks keerulisel ajal mahesektor üks väheseid, mis näitab stabiilset kasvu.
"Mahetoodangul on lojaalne ja pidevalt kasvav tarbijaskond nii meil kui mujal. Seepärast rõõmustab, et Eestis nähakse mahetootmises selget tulevikku – seda näitab järjest kasvav mahetootjate ja -töötlejate arv," lisas ta.
Parima mahetootja ja mahetoote tiitlid anti välja Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeva raames.
Parim mahetootja, Kopra Karjamõis kasvatab nii lambaid, kodulinde kui teravilja, köögivilju ja marju. Teise preemia sai Saidafarm OÜ Harjumaalt ja kolmanda koha Silver Visnapuu Alakonnu talu Võrumaal.
"Kopra Karjamõis väärib tunnustust eelkõige sellepärast, et nad otsivad pidevalt uudseid lahendusi ja säästlikke tootmisvõimalusi ning tegelevad ka oma toodangu väärindamise ning turustamisega," ütles Airi Vetemaa Eesti mahepõllumajanduse sihtasutusest.
"Ettevõttel on väga lai eraisikutest kliendivõrgustik, lisaks müüvad nad oma tooteid toitlustusse ja jaekaubandusse. See on ettevõte, kus ei ole jäädud arengus paigale, vaid otsitakse pidevalt uusi suundi ja lahendusi - ideed saavad teostatud ja toimivad," lisas ta.
Parimaks mahetooteks valiti MTÜ Liivimaa Lihaveise toodetud eelküpsetatud mahe rohumaaveiseribi "Agnes", teise koha sai Turbi Kitsekasvatustalu Turbi kitsekohupiim ja kolmanda Rabafarm OÜ mahe kevadine rabarberinektar Rabarby.
"MTÜ Liivimaa Lihaveise toodetud eelküpsetatud mahe rohumaaveiseribi on väga hästi läbimõeldud kvaliteetne lihatoode, millel lisaks headele maitseomadustele ja kasutusmugavusele on ka atraktiivne pakend," selgitas Vetemaa. "Tegemist on esimese sellist tüüpi mahelihatootega meie turul. Lisaks väärib tunnust ettevõtte poolt tehtud töö maheda rohumaaveiseliha turuletoomisel ja propageerimisel," märkis ta.
Leivapäeva külastajate lemmikuks valiti OÜ Pagar Võtaks Šokolaadibrownie, teise koha pälvis LaMuu Kirsijäätis ning kolmanda koha sai Pajumäe Piim OÜ Mahe rosina-kookose kohupiimakreem.
Lisaks märgiti konkursil ära teisi mahetoojaid ja -tooteid:
- Rait Verrev / Palsam AVR OÜ – tunnustus uudsete mahetaimekasvatustehnoloogiate rakendamise eest;
- OÜ FIO (Peri Mahemõis) – tunnustus maheköögiviljakasvatuse ja mahepõllumajanduse tutvustamise eest;
- OÜ Põlde Mahetalu – tunnustus hästi toimiva pereettevõtmise eest;
- Reeno Sikk – tunnustus mahearbuuside kasvatamise eest;
- Remedyway OÜ - tunnustus Eesti tatra väärindamise ning kvaliteetsete toodete turuletoomise eest;
- Sirloin OÜ – tunnustus eheda puhta maitsega lihatoodete valmistamise eest;
- OÜ Wilawander - tunnustus kodumaise tooraine oskusliku kasutamise eest mahejookide valmistamisel;
- OÜ Loodusvägi – tunnustus väiketootjate mahetoodangu Eesti ja välisturgudele aitamise eest.
Tootjakonkursile kandideeris kaheksa mahetootjat üle Eesti. Parima mahetoote konkursile esitati kokku 39 toodet 16 töötlejalt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.
Toimetaja: Merili Nael