Restoranide liit toetab toitumisalase teabe jagamist toitlustuskohtades
Eesti Hotellide ja Restoranide Liit toetab sel nädalal jõustunud toidumärgistamise nõudeid, mille järgi tuleb teavet toidu kohta tuleb hakata andma ka toitlustuskohtades. Küll tunnistas ta, et ilmselt toob see restoranidele lisatööd.
"Meil ei ole sellise asja vastu mõtet võidelda. See on ju ühiskonna tervise nimel. Ma arvan, et see on see, kuhu me täna üha rohkem liigume. Sellega ei tohiks hulluks minna, aga kindlasti on kliendil õigus teada, mida ta sööb. Ma arvan, et see on mõistlik. Loodame, et see ei lähe liiga bürokraatlikuks," ütles liidu tegevjuht Raigo Triik ERR-i uudisteportaalile.
Triik nentis, et algus saab ilmselt olema esialgu raske, sest palju asju tuleb ümber korraldada. "Kokk, kes menüü koostab peab selle info kaardistama, millega teenindajatel on võimalik tutvuda ja omakorda edasi jagada. Siin on mitu lüli. Need, kelle käest toitu ostetakse peavad selgemini info välja tooma. Teenindaja peab olema nüüd tunduvalt teadlikum, mida ta kliendile lauale viib," rääkis Triik.
Triik arutles, et kui riik kirjutaks ette mingid nõuded, milleks tuleb raha hakata kulutama, siis tekib alati küsimus, kas see on kõige mõistlikum lähenemine, aga antud juhul on antud valikuvabadus edastada infot trükiversioonis või suuliselt. "See annab paindlikkuse," lõpetas ta.
Põllumajandusministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Külli Johanson täpsustas ERR-i uudisteportaalile, et teave allergiat või talumatust põhjustavate koostisosade kohta peab olema esitatud kas koos menüüga või peab teenindaja olema valmis andma seda teavet suuliselt.
"Kui allergeenide infot jagatakse suuliselt, siis peab hästi nähtavas kohas ja selgesti loetavalt olema teave selle kohta, kust on võimalik seda teavet saada. Toidu koostisosade kohta peab olema võimalik suuliselt infot saada," lausus ta.
Toimetaja: Aleksander Krjukov