Restoranid saavad ökomärgistuse edaspidi lihtsamalt

Video
8.09.2016 10:40
Rubriik: Majandus

Valitsus kiitis heaks seadusemuudatuse, mis võimaldab toitlustusettevõtetel senisest rohkem kasutada ökomärki, kui toorainest suurem osa on pärit mahepõllundusest.

Kehtiv seadus võimaldab toitlustusettevõttes kasutada riiklikku ökomärki, kui vähemalt 95% kasutatavast toorainest on mahepõllumajandusest, kuid seda on paljudes ettevõtetes keeruline täita.

Eelnõu pakub võimaluse näidata mahetooraine protsentuaalselt osakaalu kolmes vahemikus: 20-.50% toorainest on mahe; 50-80% toorainest on mahe; 80-100% toorainest on mahe.

Vahemikku on võimalik arvestada ettevõttesse eelmisel kuul toidu valmistamiseks toodud põllumajandustoodete koguse või maksumuse põhjal. Andmed saadakse ettevõtte raamatupidamisdokumentidest ning toitlustajatele antakse võimalus ise otsustada, kas osakaalu arvestamise aluseks võetakse toodete kogus või maksumus.

Seaduse jõustumine on eelnõu kohaselt ette nähtud 2017. aasta 1. märtsil.

Eestis on täna juba ligi 17% kogu põllumajandusmaast mahepõllumajandusliku tootmise all. Selle näitajaga oleme Euroopas esirinnas, kuid suur osa mahetoodangust turustatakse praegu veel tavatoodanguna ning ka toitlustajad kasutavad mahetoorainet sageli sellele viitamata. See ei võimalda mahetootjatel oma toodangust väärilist hinda saada.

Seaduse muudatus annab mahetoidu pakkumisest huvitatud toitlustajatele ühe täiendava lihtsustatud võimaluse mahetooraine kasutamisele viitamiseks spetsiaalselt toitlustajatele väljatöötatud märgi kaudu, millega on võimalik näidata toitlustusettevõttes kasutatava mahetooraine protsentuaalselt osakaalu ka siis kui see jääb alla 95 protsendi.

Hotellide ja restoranide liidu esindaja Kristel Nõmmik, kes on ühtlasi Nordic Hotel Forumi toitlustus- ja konverentsijuht, ütleb, et mõte on iseenesest hea, aga suurendab juba niigi mahuka paberimajanduse all kannatavate kokkade tööd.

"Tegelikult on tõesti täna nii, et paljud head kokad, kes võiksid terve oma tööpäeva head sööki, siis tegelikult on nad poolenisti bürootöötajad," kommenteeris Nõmmik "Aktuaalse kaamera" vahendusel.

Teiseks kergitab märgi kasutuselevõtt toidu hinda ning maaeluminister Urmas Kruuse ei eitagi, et see on üks muudatuse eesmärk.

"Meil põllumajanduses ja maaelus on kogu aeg oluline see, et anda tootele lisandväärtust ja kui me teame seda, et mahetootmine oma olemuselt on kindlasti kallim, see tähendab seda, et selle eest tuleks ka tarbijal maksta suuremat hinda," lausus minister.

Kuivõrd õiglaseks pidada aga olukorda, kus pea 100% mahetoitu pakkuvate restoranide kõrval võivad end mahedaks nimetada ka need, kelle toorainest vaid 20% on mahedat päritolu?

"95 tähendab põhimõtteliselt, et kõik tingimused on täidetud ja tegelikult 20 tähendab, et ainult üks viiendik nendest, et seda on natuke vähe. Mulle tundub see vahemik küll veidike suure võitu ja kui küsimus on mingisugustes järkudes või väga raskesti eristatavas vahes, siis mulle võib-olla päris õiglane see ei tundu," vastas Kristel Nõmmik.

Toimetas
Priit Luts

Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}

Teade toimetusele edastatud

Sellelt Ip-aadressilt on ligipääs piiratud

Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Kommenteerimine on lubatud registreeritud kasutajatele!Olete sisseloginud kui {{userAlias}}
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Autendi ja kommenteeri ID-kaardiga.
Lisa uus kommentaar

täna etv2-s

täna vikerraadios

VÄRSKED UUDISED

Viimase 24h uudised