Toidutöösturid: toidutööstuse kogukasum langes 50 protsenti

Toidutöösturid pressikonverentsil. Fotol Sirje Potisepp, Maido Solovjov ja Olle Horm. (Foto: ERR)
13.10.2016 15:26
Rubriik: Majandus

Eesti toidutööstuse suurtootjad kogunesid täna pressikonverentsile, kus tutvustati järgmise aasta prognoose ning tehti kokkuvõte käesoleva aasta olulisematest sündmustest. Selgus, et toidutööstuse kogukasum langes lausa 50 protsenti.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp ütles, et toiduainetööstuse suurimateks mõjutajateks olid Venemaa ekspordipiirangud, sigade Aafrika katk ning alkoholitootjatele kehtestatud aktsiisid.

Potisepp märkis oma ettekandes, et toiduainetööstuse kogukasum vähenes koguni poole võrra ehk 50 protsenti, olles kokku 25 miljonit eurot. Suurim langus toimus kala-ja piimatööstuse ettevõtetes, kus saadi vastavalt 3,6 miljonit ja 6,6 miljonit eurot kahjumit.

"Kõik konkureerivad kõigiga pärast Venemaa embargot," ütles Sirje Potisepp.

2016. aasta esimese kuue kuuga toodeti toiduainetööstuse ettevõtete poolt kokku umbes 0,69 miljardi euro eest toodangut, mis oli üks protsent vähem võrdluses eelmise aasta sama ajaga. Toodangust 32 protsenti eksporditi.

Toiduainetööstuse müügitulu oli 2016. aasta esimesel poolaastal 0,86 miljardit eurot, mis on veidi vähem (0,6 protsenti)kui eelmise aasta samal perioodil. Enamikel tegevusaladel müügitulu kasvas, aga suurvähenemine oli kalatööstuse (-25 protsenti) ja piimatööstuse (-11 protsenti) ettevõtetes.

Kulud kokku olid 2016. a esimese kuue kuu seisuga 0,83 miljardit eurot, mis on kolm protsenti rohkem võrreldes eelmise aasta I poolaastaga.
Toidutööstuse ettevõtted investeerisid 2016. aasta esimese kuu kuuga 25,1 miljonit eurot, mis oli 10 protsendi võrra rohkem kui eelmine aasta sama perioodiga.

Tänavu kaheksa kuu jooksul eksporditi Eesti päritolu põllumajandussaadusi ja toidukaupu 470 miljoni euro väärtuses.

Võrreldes eelmise aasta sama ajaga vähenes eksport kolm protsenti ehk 14 miljoni euro võrra.

Suurima osatähtsusega on piima ja piimatoodete (18 protsenti), teravilja (13 protsenti), kala ja vähilaadsete (11 protsenti) ning mitmesuguste valmistoidukaupade (10 protsenti) eksport.

Toorpiima hinnad tõusevad igakuiselt

Valio Eesti juhatuse esimees Maido Solovjov rõhutas, et alates selle aasta augustist tõusevad toorpiima hinnad praegu lausa igakuiselt 10-15 protsenti ja hinnatõusu piiri ei oska keegi näha. Ta pakkus, et 2017. aastal saab piima hinna tase olema kõrgem, kui 2016. aastal keskmine hind.

"Oktoobris on kaubeldava toorpiima hind 25-28 senti, novembris kindlasti veel kõrgem," lausus Solovjov.

Piimasektori müügitulu 2016. aasta esimesel poolaastal oli 151 miljonit eurot (-11%).

Solovjov märkis ettekandes, et piimatööstuste käibed olnud tugevas languses viimased kaks aastat, regiooni päästerõngaks on olnud eksport.

Piimatoodete kogueksport 2016. aasta esimesel poolaastal oli 59,3 miljonit eurot (-13,4%).Piimatooteid imporditi 2016. aastal 20,4 miljoni euro eest.

Konkurents turul on oluliselt tihenenud peale Venemaa poolse embargo kehtestamist. Solovjovi sõnul on tööstusi turul palju ja Leedu suurte ettevõtetega on väga raske konkureerida.

Olgugi, et kasumlikkused on languses, peab Solovjov piimandust endiselt perspektiivikaks tegevusvaldkonnaks.

Piimatööstuses töötab hetkel 2026 inimest.

Eesti liha ekspordiks ei jätku

Atria Eesti juhatuse esimees Olle Horm tõi oma ettekandes välja, et lihasektoris toimus pööre käesoleva aasta esimeses kvartalis. "Langenud on loomade töötlemismahud. Kõik tapamahud on küllaltki järsult langenud," ütles Horm ja lisas, et kui tapamahud langevad, siis langeb ka eksport. Kolme kuuga on eksport langenud ligi 10 protsenti.

Samas on nüüdseks sealiha ületootmine Euroopas möödas ja hinnad liiguvad ajalooliste tasemete suunas.

Kõige rohkem on sektorit mõjutanud sigade Aafrika katk ja liha ületootmine Euroopas. "Siiapoole saab liha tooraine suhteliselt vabalt liikuda, siit välja aga on liha liikumine väga tugevalt takistatud," ütles ta. Samuti on sigade arv kahe aastaga järsult langenud.

Horm tõi uue arenguna välja, et Eestisse on hakatud sigu sisse tooma. Eesti sealiha isevarustuse tase on langenud umbes 80 protsendile.

Eestis on umbes 60 lihatööstuse ettevõtet, nendest viis suuremat, kes annavad 90 protsenti käibest.

Eestlaste lihatoodete eelistustest rääkides ütles Horm, et kasvab snäkkide ja eksootilisemate toodete tarbimine ja langev viinerite ning vorstitoodete tarbimine.
Tuleviku trendina tõi Horm välja veel selle, et keeruline seis ekspordis toob paljud tootjad töötlejateks. "Seakasvatajad otsivad väljundit töötlemisse ja seda kaudu turule."

Lihasektor pakub tööd 2945 inimesele.

Pagaritoodete sektor on stabiilne

Leiburi juhatuse esimees Asso Lankots ütles, et traditsiooniliselt siseturule orienteeritud pagaritööstuses suuri probleeme hetkel ei paista. "Pagaritööstuse turg on välja kujunemata ning on potentsiaali konsolideerumiseks," lausus ta.

Eestis tegutses 2015. aasta andmetel 159 pagaritoodete ettevõtet. Sektori kogukäive oli 160 miljonit eurot.

Alkoholitootjad: on aeg teha akstiisitõusudega paus

Joogitööstust esindav Olvi grupi (A le Coq) arendusdirektor Peep Akkel ütles pressikonverentsil, et sektoril on raske toime tulla ekspordi kasvatamisega ja seda teevad veel raskemaks aktsiisitõusud ja sellest tulenev piirikaubandus.

"Maksulaekumiste trend ning 2016. aastal tekkinud märkimisväärne piirikaubandus Läti piiril annab tõsise ohusignaali, et aktsiisid on jõudnud või ületavad maksimaalselt võimalikku taset. Edasised aktsiisitõusud ei täida enam eesmärke sarnaselt möödunud perioodidega - maksulaekumine ei kasva ja kodumaine joogitööstus nõrgeneb," seisis Akkeli ettekandes.

"2016. aasta arvud on hästi palju segatud veel etteostudega ja üheksa kuu laekumiste kogusumma on veel suurem, kuid nüüd tuleks hoog maha võtta," sõnas Akkel.

Joogitööstuses töötas 2014. aasta seisuga 1560 inimest umbes 50 ettevõttes.

Toimetas
Aleksander Krjukov

Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}

Teade toimetusele edastatud

Sellelt Ip-aadressilt on ligipääs piiratud

Samal teemal

Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Kommenteerimine on lubatud registreeritud kasutajatele!Olete sisseloginud kui {{userAlias}}
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Autendi ja kommenteeri ID-kaardiga.
Lisa uus kommentaar

täna etv2-s

foto
MoeKunstiKino Rätsepmeister Yohji Yamamoto (Yohji Yamamoto. Dressmaker, Saksa 2015)
Täna 22:05

Ngo The Chau intiimne portreefilm viimase neljakümne aasta mõjukama ja mõistatuslikuma moelooja, 73-aastase Jaapani oskusmeistri Yohji Yamamoto elust ning tööst. Yamamoto laseb vaatajal heita pilgu kardina taha ja avaldab oma kõige isiklikumaid mõtteid ning tundeid. Film heidab valgust Yamamoto kunstilisele lähenemisele ja loomeprotsessile, vastandades seda tema nägemusega tänapäeva moetööstusest ning suunast, kuhu Jaapan ja kogu maailm on teel.

täna vikerraadios

foto
Huvitaja. Pakendiinfo mõistmine (25)
Täna 10:05

Kui selge ja vajalik info peaks olema toiduainete pakenditel? Kui arusaadav on inimeste jaoks toote kalorsus, rasva-, suhkru- või soolasisaldus ja millised nõuded kehtivad tööstustele info avaldamise suhtes?
Saates räägivad toiduainete pakendiinfost Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi, Maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Külli Johanson ja toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.
"Huvitaja" teises pooles vahendame ERRi teadusportaali "Novaator" tervise- ja teadusuudiseid.

Saatejuht on Meelis Süld. kuula 6. detsembril kell 10.05.

R2 aastahiti hääletus