Eesti toit on Euroopa Liidu keskmisest odavam, alkohol kallim

Toidukorvi maksumus püsib kuuendat aastat samas hinnas. (Foto: Postimees/Scanpix)
15.06.2016 20:26
Allikas: BNS
Rubriik: Majandus

Eestis on toidukaubad 12 protsendipunkti odavamad Euroopa Liidu keskmisest, samas alkohoolsed joogid 4 protsendipunkti kallimad kui ühenduses keskmiselt, selgub kolmapäeval avaldatud Eurostati andmetest.

Eesti toidukorvi hind oli eelmisel aastal 88 protsenti Euroopa Liidu keskmisest, selle osana leiva- ja teraviljatoodete hind 89 protsenti, liha 79 protsenti ja piima, juustu ning munade hind 90 protsenti keskmisest tasemest. Alkohoolsed jookide hind oli aga 2015. aastal 104 protsenti Euroopa Liidu keskmisest ja tubakatoodete hind 62 protsenti keskmisest tasemest.

Kõige kõrgemad toidukaupade hinnad olid Taanis (145 protsenti keskmisest), Rootsis (124 protsenti), Austrias (120 protsenti), Soomes ja Iirimaal (mõlemas 119 protsenti keskmisest). Kõige madalamad hinnad aga Poolas (63 protsenti keskmisest), Rumeenias (64 protsenti), Bulgaarias (70 protsenti). Eestist odavamad olid toidukaubad veel ka Leedus (78 protsenti keskmisest) ja Ungaris (79 protsenti).

Kõige kallim alkohol oli möödunud aastal Iirimaal (175 protsenti keskmisest), Soomes (172 protsenti) ja Ühendkuningriigis (163 protsenti). Lätis oli möödunud aastal alkoholi keskmine hind 106 protsenti EL-i keskmisest.

Kõige suurem oli hinnaerinevus Euroopa Liidus tubakatoodete osas - siin olid kõige kallimad hinnad Ühendkuningriis (218 protsenti keskmisest), Iirimaal (189 protsenti keskmisest) ja Prantsusmaal (127 protsenti keskmisest), kõige odavamad hinnad aga Bulgaaris (50 protsenti keskmisest), Leedus (56 protsenti keskmisest) ja Lätis (59 protsenti keskmisest).


Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}

Teade toimetusele edastatud

Sellelt Ip-aadressilt on ligipääs piiratud

Samal teemal

Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Kommenteerimine on lubatud registreeritud kasutajatele!Olete sisseloginud kui {{userAlias}}
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Autendi ja kommenteeri ID-kaardiga.
Lisa uus kommentaar

täna etv2-s

foto
MoeKunstiKino Rätsepmeister Yohji Yamamoto (Yohji Yamamoto. Dressmaker, Saksa 2015)
Täna 22:05

Ngo The Chau intiimne portreefilm viimase neljakümne aasta mõjukama ja mõistatuslikuma moelooja, 73-aastase Jaapani oskusmeistri Yohji Yamamoto elust ning tööst. Yamamoto laseb vaatajal heita pilgu kardina taha ja avaldab oma kõige isiklikumaid mõtteid ning tundeid. Film heidab valgust Yamamoto kunstilisele lähenemisele ja loomeprotsessile, vastandades seda tema nägemusega tänapäeva moetööstusest ning suunast, kuhu Jaapan ja kogu maailm on teel.

täna vikerraadios

foto
Huvitaja. Pakendiinfo mõistmine
Täna 10:05

Kui selge ja vajalik info peaks olema toiduainete pakenditel? Kui arusaadav on inimeste jaoks toote kalorsus, rasva-, suhkru- või soolasisaldus ja millised nõuded kehtivad tööstustele info avaldamise suhtes?
Saates räägivad toiduainete pakendiinfost Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi, Maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Külli Johanson ja toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.
"Huvitaja" teises pooles vahendame ERRi teadusportaali "Novaator" tervise- ja teadusuudiseid.

Saatejuht on Meelis Süld. kuula 6. detsembril kell 10.05.

R2 aastahiti hääletus