Täisteratoodetele kohustuslikku standardit kehtestada ei saa

Pagaritööstused määratlesid täistera mõiste. (Foto: Siim Lõvi /ERR)
Merilin Pärli
10.10.2016 16:25
Rubriik: Majandus

Toidutootjad leppisid kokku täistera mõiste kasutamises ning sõlmisid hea tava lepingu. Kõigile kohustuslikuks standardit aga teha ei saa.

Hea tava leping määratleb täistera standardi ja sõnastab, millist toodet võib nimetada täisteratooteks. Pagaritoodete puhul peab peab täisterasisaldus olema vähemalt 50 protsenti, täisterapasta puhul aga sada protsenti.

Toiduainetööstuse liidu juht Sirje Potisepp ütles, et esmakordselt lepitakse Eesti toidusektoris kokku ühe mõiste kasutamine ja kehtestatakse sellele konkreetne standard, mida järgida.

“Siiani oli reguleerimata, millist toodet võib nimetada täisteratooteks ning selleks sai olla näiteks ka leib, milles on vaid viis protsenti täisterajahu. Nüüd on pagaritoodete puhul normiks aga 50-protsendiline täisterajahu sisaldus,“ tõi toiduainetööstuse liidu juht Sirje Potisepp näiteks.

Standardi kasutuselevõtt on siiski kõigest soovituslik valdkonna toidutööstustele, kohustuslikus korras seda kehtestada ei saa.

"Täistera hea tava kokkuleppimine on toimunud toiduainetööstuse liidu initsiatiivil ja on väga teretulnud. Toidu märgistamise nõuded on Euroopa Liidus ühtselt reguleeritud 2014. aastal jõustunud määrusega. Juhul, kui liikmesriik soovib kehtestada täiendavaid nõudeid, mis EL-is ühtselt reguleeritud ei ole, nagu konkreetsel juhul täistera mõiste kasutamise kohta, saab kehtestada lisaks ainult siseriiklikke nõudeid. Need nõuded kehtiksid aga vaid Eesti tootjatele ega hõlmaks näiteks Eestisse sissetoodud pagaritooteid," selgitas maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Katrin Lõhmus ERR-i uudisteportaalile.

"Seetõttu on sellisel viisil vastuvõetud „käitumiskoodeks“ hea ja kiire viis saavutamaks tulemust, mis oleks olnud saavutatav ka siseriikliku õigusaktiga,“ põhjendas Lõhmus.

Täistera mõiste hea tava leppisid kokku toiduainetööstuse liit, leivaliit, pagarite selts, maaeluministeerium, veterinaar- ja toiduamet ning tervise arengu instituut. Hea tava kokkuleppele minnakse üle järk-järgult, eesmärgiga hakata seda toiduainetööstuses järgima hiljemalt järgmise aasta lõpuks.


Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}

Teade toimetusele edastatud

Sellelt Ip-aadressilt on ligipääs piiratud

Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Kommenteerimine on lubatud registreeritud kasutajatele!Olete sisseloginud kui {{userAlias}}
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Autendi ja kommenteeri ID-kaardiga.
Lisa uus kommentaar

täna etv-s

foto
Kapital
Täna 21:40

Keskpäraste juhtidega saavutatakse keskpärased tulemused. Aga kas riigis, kus on tööga hõivatud vaid 653 000 inimest, on üldse võimalik leida häid juhte? Selliseid, kes sobiks idufirmade etteotsa või juhiks vägesid juba küpsevates firmades?

täna vikerraadios

foto
Reporteritund. Uue aasta riigieelarve ja maksumuudatused (18)
Täna 14:05

Taas on moes kobarseadused ning maksumuudatusi tehakse mitte enam nädalaid ja kuid, vaid päevi ja tunde kuluvate analüüside tulemusel.
Kas see on stabiilses ühiskonnas mõeldav või on uuel koalitsioonil siiski õigus oma poliitilist tahet ellu viia?
Uue aasta eelarvest ja maksumuudatustest räägivad Kalvi Kõva (pildil) sotsiaaldemokraatlikust erakonnast, Martin Helme EKREst, Remo Holsmer reformierakonnast ja Kersti Sarapuu keskerakonnast.

Saatejuht on Mirko Ojakivi. Kuula 8. detsembril kell 14.05.

R2 aastahiti hääletus