Moskvas avati Eesti aktsendiga Põhjamaade restoran
Täna õhtul avati Moskvas uus Põhjamaade kööki pakkuv restoran Møs. Peakoka, Eestist pärit Andrei Korobjaki jaoks on oluline, et pakutaval oleks ka selge Eesti pitser.
Møs, mis taani keeles tähendab vanaema musi, ei paku kodust toitu, vaid viimaste aastatel kogu maailmas võidukäiku tegeva põhjamaade köögi hõrgutisi.
"Põhjamaade köök on väga trendikas kogu maailmas," ütles restorani Møs kaasomanik Aleksandr Zaturinski. "Olen sageli Euroopas ja New Yorgis ning paljudes riikides areneb see kulinaaria suund väga tormiliselt. Moskvas see trend meie arvates alles algab."
Väga selgelt on selles uues põhjamaises köögis näha ja tunda Eesti mõjud.
"Eesti on üllatav maa. Gastronoomia seisukohalt on see väike maa andnud viimastel aastatel maailmale kaks huvitavat suunda. Esiteks Põhjamaade saarte köögi tänu Peeter Pihelile ja teiseks gastrotalud, kus ma naudinguga käin, kui Eestis olen," ütles restorani Møs kommunikatsioonijuht Sergei Ivanov.
Peakoka, Tallinna teeninduskooli lõpetanud, restoranis Egoist alustanud ning hiljem end Moskvas, Kopenhaagenis ja New Yorgis proovile pannud Andrei Korobjaki jaoks on Eesti aktsent uues restoranis tähtis.
"Me proovime näidata, mis on õige nordic cusine, mis on õige eesti köök. Näiteks on meil olemas kama magustoit siin menüüs, mis on minu jaoks väga huvitav dessert. Kasutada kamajahu Moskvas - see on huvitav asi. Varsti tuleb mulgikapsas, minu jaoks ka selline huvitav roog, ma tahan teha seda nagu vana-vana moodi," ütles Korobjak.
"Esimesed külalised - nende esimene reaktsioon oli, et me oleme siin nagu Euroopas, nagu Taanis või Tallinnas. Minu jaoks oli see kõige suurem kompliment selles mõttes, et meie põhiline idee töötab ja see on hea," lisas ta.
Toimetaja: Heikki Aasaru